‘Ik vind het mooi dat zoveel mensen bereid zijn iets te doen voor een ander’

Diggy Dex (Koen Jansen) is een Nederlandstalige rapper, zanger en liedjesschrijver. Hij woont in Amersfoort, samen met zijn vriendin Dagmar en hun twee zonen. Diggy Dex is de eerste Nederlandse rapper die ooit in een uitverkocht Carré stond. Op Spotify had hij in 2023 maar liefst 24,7 miljoen streams. Tijdens het We doen het samen! Festival treedt hij op met zijn eigen muzikanten en met het hiphopkoor TRIBE.

Optreden op een festival voor bewonersinitiatieven & beleidsmakers: dat is wel wat anders dan een popfestival. Waar kijk je naar uit?
“Ik heb van mijn moeder een groot gevoel van verantwoordelijkheid meegekregen voor mijn omgeving. Zij was actief in de lokale politiek en gaf les aan nieuwkomers. Het is mij met de paplepel ingegoten dat als je wat goeds kan doen voor je eigen omgeving, je dat ook weer terugkrijgt. Liever geven dan nemen. Daarom vind ik het ook zo leuk om op dit festival te zijn, niet alleen omdat het in mijn thuisstad is, maar ook omdat ik oprecht geloof in de kracht van vrijwilligers die een bijdrage leveren aan de samenleving. Eigenlijk komt op het We doen het samen! Festival voor mij best veel samen: muziek, Amersfoort, verbondenheid en je inzetten voor een ander.”

Hoe uit zich dat bij jou, dat gevoel van verbondenheid?
“Dat kan iets kleins zijn, zoals training geven aan het voetbalteam van mijn jongste zoon. De voetbalclub is een centrale plek in onze wijk en drijft volledig op vrijwilligers. Als deze mensen ermee stoppen, dan stort alles in. Maar daar staan we met z’n allen zaterdagochtend te genieten op het veld, langs de lijn of in de kantine: voor liefdewerk oud papier.”

“Ook zijn we als gezin verbonden aan het project Tweede Familie. Zo kwam Semir in ons leven. Als veertienjarige jongen is hij uit Eritrea naar Nederland gevlucht omdat hij anders het leger in moest als kindsoldaat. Moet je nagaan, zo jong en dan alleen zo’n tocht maken. Hij is ondertussen 24 jaar, heeft een verblijfstatus en draait al heel wat jaren mee in ons gezin, waarin we hem wegwijs hebben gemaakt in de samenleving. Zijn verhaal heeft grote indruk op me gemaakt, waardoor ik altijd dankbaar ben dat ik en iedereen die me lief is, hier woont. Begrijp me niet verkeerd, Nederland is niet perfect, maar in vergelijking met veel andere landen toch echt een veilige haven.”

Naast dit project zet je je ook nog in voor een aantal andere goede doelen en initiatieven?
“Ja, dat klopt. Dat is misschien ook wel het voordeel van bekend zijn: je hebt een grote achterban en voor mij is het een kleine moeite om mensen nieuwsgierig te maken of te inspireren om zelf ook iets te doen. Ik ben onder andere ambassadeur voor Right to Play. Zij zetten de kracht van spelen in om wereldwijd het leven van kinderen te verbeteren die opgroeien in de meest uitdagende omstandigheden. Door ze te laten spelen, worden kinderen weerbaar: fysiek en mentaal.”

“Daarnaast ben ik ben ook verbonden aan een kleiner Amersfoorts project: Eet met je hart, waarbij we eenzaamheid proberen te bestrijden en zet ik met heel veel plezier in voor een surfproject voor kinderen met Down of autisme. Als je allemaal zo opsomt, lijkt het alsof ik er een dagtaak aan heb haha… Maar dat valt dus wel mee.”

In een van je liedjes zing je: We zijn verbonden tot het einde, ook al zijn we los bij elkaar. Wat betekent die zin voor jou?
Toen we spraken over het festival hoorde ik het woord ‘gemeenschapskracht’: taal-technisch niet zo’n mooi woord omdat het zo zakelijk klinkt. Maar het zegt wel iets over verbondenheid met de mensen om je heen, de buurt waarin je woont, de natuur om je heen. En dat we in deze onzekere tijden elkaar nodig hebben. Ik vind het mooi dat er zoveel mensen bereid zijn iets te doen voor een ander. Daar houd ik me aan vast, juist in deze tijd.”

Op het festival treed je voor het eerst op met het hiphopkoor TRIBE uit Arnhem, heb je er zin in?
“Ja, natuurlijk! We hebben al even contact gehad met elkaar en wat ideeën uitgewisseld. Zo gaaf dat dit koor talentvolle Arnhemmers begeleiding, ruimte én een podium biedt. Ze wagen zich aan een diverse mix van stijlen en skills begreep ik. Van rap, zang, spoken-word tot beatboxen en dance. Dat belooft dus wat straks in de Prodentfabriek. Ik kan niet wachten om met de koorleden van TRIBE op het podium te staan!”